De handbediende aftapkraan

Zoals het woord aangeeft, wordt dit soort condensaftap op gezette tijden manueel bediend. Voor eenvoudige, occasioneel gebruikte persluchtapparatuur zoals een luchtcompressor, kan dit volstaan. Voor grotere en complexere persluchtsystemen echter voldoet een handbediende aftapkraan niet. Constant in bedrijf zijnde, professionele persluchtsystemen worden daarom beter uitgerust met een zelfregulerende, autonoom werkende condensaftap.

De tijdgestuurde aftapkraan

Een tijdgestuurde condensaftap wordt ingesteld op specifieke tijdstippen en intervallen, zodat de condensaftap van de persluchtapparatuur autonoom werkt. Dit soort aftapkranen zijn voordelig in aankoop, maar zijn qua energiekosten een dure oplossing. Een tijdgestuurde aftapkraan houdt geen rekening met het niveau van het verzamelde condenswater in de persluchtapparatuur, waardoor het kan gebeuren dat er dure perslucht ontsnapt in plaats van condens. Dit om de eenvoudige reden dat er op het ingestelde tijdstip helemaal geen condens gevormd is in het systeem. Het moment van aftappen wordt bepaald door de ingestelde tijd, en niet door het niveau van het verzamelde condenswater. Een tijdgestuurde condensaftap is betrouwbaar, maar niet intelligent en bijgevolg energieverslindend.

De niveau gestuurde condensaftap: de ENL

ENL staat voor Electric No Loss. Deze industriële condensaftappen verwijderen condenswater zonder dat er kostbare perslucht verspild wordt. Van zodra het condenswater het niveau bereikt waarop de condensaftap is ingesteld, wordt enkel het condenswater verwijderd. Dit alles gebeurt volautomatisch, zonder verlies van perslucht. ENL’s werken op netstroom (230V) en worden moeiteloos bevestigd op bestaande luchtcompressoren en persluchtfilters en onder persluchtdrogers en persluchtketels. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kunnen ingezet worden op persluchtsystemen, variërend van 2,5m³ tot 1400 m³ per minuut. Niveau gestuurde condensaftappen zijn uitgerust met een alarm en een zelftestknop, zodat de werking steeds kan gecontroleerd worden. Bovendien zijn ze onderhoudsarm. De bedrijfszekerheid en energiebesparing van persluchtapparatuur wordt aanzienlijk verbeterd, indien deze is uitgerust met een volautomatisch werkende ENL.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het juiste condensaftap voor uw persluchtsysteem? Neem dan vrijblijven contact op met een van onze adviseurs.