Persluchtkwaliteit

De lucht die we inademen bevat verontreinigingen in de vorm van waterdamp en rondzwevende stofdeeltjes. Tijdens het samenpersen van de lucht worden deze verontreinigingen verder geconcentreerd en afhankelijk van type en leeftijd van de compressor vermeerderd met oliedeeltjes.
Comprimeren van atmosferische lucht tot 7 bar(o) heeft tot gevolg dat de concentratie van vervuiling met 800% toeneemt.

De kwaliteit van perslucht is belangrijk voor de continuïteit van de persluchtgebruikers. De kwaliteit van de perslucht heeft invloed op de persluchtkosten, hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de kosten zullen zijn, daarom is ons advies, zorg voor de juiste kwaliteit van de perslucht voor de juiste toepassing.

Met een goede selectie van de conditioneringsapparatuur zorgen wij ervoor dat de kwaliteit van de perslucht geschikt is voor de toepassing.
Er zijn verschillende manieren om de perslucht te conditioneren:

  • Persluchtfilters voor het reinigen van de perslucht
  • Koeldrogers voor het vocht vrijmaken van de perslucht tot een dauwpunt van +3oC
  • Sub vriesdrogers voor het vocht vrijmaken van de perslucht tot een dauwpunt van -20oC
  • Adsorptiedrogers voor het vocht vrijmaken van de perslucht tot een dauwpunt -70oC

De perslucht is bij het verlaten van de compressor altijd 100% verzadigd. De waterdamp zal condenseren naarmate de perslucht afkoelt. Om te voorkomen dat er water in het persluchtsysteem zal ontstaan, wordt perslucht naar een lagere temperatuur gebracht zodat de waterdamp conditioneert en de perslucht gedroogd wordt. De temperatuur die we bereiken wordt het dauwpunt genoemd. Het dauwpunt is de temperatuur van de perslucht waarbij geen verder condensatie plaats vind. Lucht kan bij een lagere temperatuur minder waterdamp bevatten.

Met de ISO norm 8573-1 wordt de gewenste persluchtkwaliteit aangegeven.

  

Informatievideo persluchtkwaliteit